Söktjänst för offentlig data

Ett Google fast med enbart fokus på offentlig data. Personligen kan jag många gånger komma på mig själv med frustrationen över ovissheten hur mina skattepengar används. Fördelen som vi har i Sverige är dock att all data gällande regeringen och staten är offentlig data när det kommer till just detta område. Däremot så vet många inte hur man får tag på denna data. Skulle du ringa runt så skulle du i slutändan hänvisas till ett skattekontor eller liknande departement i Stockholm.

Detta såg grundaren Jonas Lejon till att lösa när han lanserade Govdata.se. En sökmotortjänst för offentlig information och data kring regeringen och statens ekonomiska transaktioner. Här kunde du när verksamheten och sajten var live se vilka företag som anlitas av staten, vad arvodet var och hur skattepengarna används mer specifikt.

Tanken var att sajten skulle användas som ett så kallat business intelligence-verktyg där tanken var att kunna se hur företags konkurrenter debiterar diverse myndigheter, men även hur skattepengarna används. Data hämtades i realtid in ifrån 70 olika myndigheter i Sverige och gjorde det oerhört lättillgängligt för en vanlig lekman.

Besöker man istället ett lokalkontor så debiterades man ofta upp till 4 kr per ark, vilket blev en hutlös summa på sista raden.

Tyvärr så stängdes tjänsten några år senare pågrund av att det gjordes svårare att hämta in uppgifterna i realtid, vilket vi dock tycker är mycket tråkigt och håller tummarna för att någon annan internetentreprenör tar sig i kragen och ger sig på denna utmaning!