Tre matnyttiga tips för dig som vill testa en matkasse

Matkassar med hemleverans är omåttligt populära i Sverige, kanske för att konceptet skapades i Sverige av företaget Middagsfrid som 2007 var först ut i hela världen. Konceptet blev också ännu mer populärt under pandemin då de erbjöd en praktisk lösning för alla de som försökte undvika att besöka matbutiker. Dessutom finns det en rad andra fördelar med att ha matkassar, främst att det är praktiskt och hjälper dig spara både tid och pengar.

Vissa menar även på att matkassar är en smart investering när inflationen rusar då priset på matkassarna inte har ökat i närheten av vad priset på livsmedel i matbutik har. Därför har vi granskat branschen, testat en rad olika matkassar och sammanfattat vår upplevelse med tre praktiska tips för dig som vill börja med en matkasse.

Jämför och testa innan du bestämmer dig

Det första tipset vi har är att inte bara välja första bästa matkasse och nöja dig med den. Marknaden är väldigt stor och bred, framför allt i Sverige, och med lite research kan du hitta den matkasse som passar dig bäst.

Vi kan bland annat rekommendera att du använder tredje parter för att jämföra matkassar men även att du utnyttjar det faktum att ingen av de stora matkasseföretagen har någon bindningstid. Du kan med andra ord beställa hem en matkasse och om du inte gillar den avslutar du din prenumeration direkt utan extra kostnad eller krångel.

Du ska helt enkelt försöka vara lite kräsen och lägga den tid som behövs för att hitta den ultimata matkassen för just dig och din familj. 

Hitta en som passar dina behov

Vårt andra tips går lite hand i hand med vårt första tips. Det finns idag så många matkasseföretag och så många olika matkassar att du enkelt kan hitta en som passar dina förutsättningar. Vare sig du behöver en matkasse till bara dig eller till en stor familj, finns det matkassar som passar.

Vidare finns det matkassar anpassade efter alla populära dieter och matvanor. Det är exempelvis inget problem att hitta en vegetarisk matkasse, en ekologisk matkasse, en matkasse med närproducerade livsmedel eller en lyxig matkasse med dyra råvaror, goda såser och kvalitets protein.

Mer kontroll med en välja-själv-kasse

Slutligen vill vi slå ett slag för så kallade “välja-själv-matkassar” då de ger dig kontroll över vilken mat som levereras hem till dig varje vecka. För ett par år sen kunde man inte anpassa eller ändra särskilt mycket i de matkassar som erbjöds utan man fick helt enkelt finna sig i det som erbjöds.

Idag låter de flesta stora företagen dig själv välja vilka rätter och råvaror som ska levereras. Till exempel har Linas Matkasse ett stort arkiv med recept som uppdateras varje vecka där du kan välja de rätter du är mest sugen på eller intresserad av. På så sätt slipper du allt krångel med att bestämma vad du ska äta för att sen gå till affären innan du lagar maten, fast du kan fortfarande ha kontroll över vad du äter.

För att sammanfatta det hela tycker vi att du ska välja en matkasse som passar just dig perfekt och helst en matkasse där du själv har viss kontroll över vad du äter.