Att tänka på när du ska inreda ett nytt hem

Det är många framför allt kvinnors dröm att få inreda ett helt nytt hem från grunden. Att få chansen att köpa in allting helt nytt. Vem gillar inte nya saker? Man behöver inte vara någon materialist för att tycka om det. Känslan av att få sätta sin egen touch och köpa det som man gillar just nu är oerhört härligt. Vanligt är ju just också att smaken ändras med åren, något som man gillade för 2-3 år sedan kan kännas helt fel just nu och det är ofta svårt att byta “stil på hemmet” då nya saker kan skära sig med det gamla.

Sajten Designmedomtanke.se drivs av bloggaren Lina som postar intressanta tips och tankar med fokus på heminredning. Hon har sedan barnsben haft ett genuint intresse för just heminredning och jobbar idag som inredningsdesigner och tar sig an kommersiella uppdrag som ofta består av att inreda nya kontor åt företag.

Saker att tänka på när man inreder ett nytt hem

Några viktiga saker att tänka på som både rör det praktiska och mentala är saker som:

  • Fokus på bra förvaring
  • Inred med din personliga touch
  • Skapa känsla av rymlighet
  • Ljus & belysning
  • Val av färger

Tänk på att skapa bra förvaring när du väljer möbler. Det finns idag oerhört många bra alternativ på snygga möbler som innefattar mycket bra förvaring men också med fokus på snygg design. Hallen är en klassiker som ofta består av dåligt med utrymme, den har sällan några fönster och blir ofta därför väldigt lätt trång och mörk. Där kan det passa bra med en liten inredningslampa på avlastningsbänken för en ljusare och trevligare upplevelse. 

När vi pratar om personliga touch så menar vi att börja från grunden, tänk på vad som gör dig lycklig och glad. Vissa gillar färger och mönster. Ta i från tårna här och att ta ut svängarna här kan ge en mycket härlig upplevelse och ge just den personliga touch som många gånger saknas. Låt dig inte stirras blind på de mest populära möblerna eller inredningsdetaljerna för 2022.

Känsla av rymlighet är mycket viktigt för att det ska kännas luftigt. Ett tips kan vara att ställa soffan en halv meter ifrån väggen, detta gör en extra känsla av rymlighet i rummet. Att sätta upp hyllplan istället för en stor bokhylla är ett annat tips som låter dig få samma förvaringsmöjlighet men till en betydande mindre yta. 

Ljus och belysning har aldrig varit så viktig. Tänk på att skapa en ljus känsla, mörkt uppfattas också som tråkigt och dystert. Välj även hellre en varmvit än en kallvit lampa. Kallvit är den känsla av belysning som ofta finns hos tandläkare eller på sjukhus, den ger en väldigt steril känsla och passar inte alls bra in i hemmet. Tänk på att anlita en behörig elektriker när du ska installera ljus och lampor så att du inte orsakar brandfara i ditt eget hem.

När det kommer till färger så hänger det lite ihop med ljus och belysning. Tänk här på att inte välja allt för mörka färger, även om det kan tänkas bli mysigt. En ljus tapet eller färg livar upp och hjälper ljuset att belysa upp ditt rum och skapa en positiv känsla.