Hur man byter däck

Hur man byter däck hemma är mycket enkelt. Det är ingen utmaning alls och för att utföra det så behövs inte mycket utrustning alls. Ska du åka till en däckverkstad så får du ofta räkna med att betala mellan 2-300 kr för skiftet. Önskar du även däckhotell så brukar man få betala en 500’ing extra åtminstone. Ska då detta utföras två gånger per år så talar vi trots allt om nästan 2000 kr/år bara för att få däcken bytta. Så är du medveten om din privatekonomi, bara tycker om att utföra saker själv eller är ute i sista sekund och behöver få de bytta så är att byta däcken själv hemma att rekommendera. 

Detta behöver du för att utföra ett däckskifte hemma

  • Fälgkors
  • Domkraft

Mer än den utrustningen behövs inte. Följ denna enkla guide nedan för att få reda på vad du ska tänka på för att värna om säkerheten när du utför ditt däckskifte.

  1. Börja med att lossa på bultarna på bilen ett halvt varv innan du hissar upp bilen.
  2. Ta fram domkraften och hitta lyftpunkten på bilen, dessa är oftast utmarkerade, är du osäker på om du hittat rätt så kan du kika i instruktionsboken, där finns informationen kring dessa punkter och var de sitter.
  3. Placera ut de nya däcken på rätt ställe där däcken ska sitta och börja därefter med ett däck i taget där du lossar helt på däcket och sedan sätter dit det nya däcket och drar åt med fälgkorset. Gör sedan samma process på resterande tre däck.
  4. När du är klar så är det dags att hissa ner bilen och efterdra åt bultarna. Detta ska göras när bilen står stilla på en plan yta och görs med största fördel för hand. På så vis riskerar du att inte dra sönder eller dra åt bultarna för hårt så att de inte går att få loss därefter.

Svårare än såhär behöver det faktiskt inte vara. Det finns dock en hel del steg i detta som många verkstäder rekommenderar att göra. Det är saker som att:

  • Försäkra dig om att du sätter rätt däck på rätt ställe som det satt förra säsongen
  • Kolla lufttrycket efter att du bytt till nya däcken och gärna innan du monterat de för att uppmärksamma eventuella skador enklare
  • Passa på att kolla bromsbeläggen och smörja med exempelvis WD-40 eller någon olja

Listan kan göras lång och det är saker som inte är ett måste för att utföra ett däckskifte hemma.